Δύο έως τρεις δήμοι στη Ρόδο

Dimarxeio_090111Αλλαγές στα όρια του “Καλλικράτη” ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, αφού εισηγείται το “σπάσιμο” των μεγάλων νησιωτικών δήμων σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Στη Ρόδο η είδηση για το σπάσιμο σε δύο ή τρεις δήμους δεν ικανοποιεί ούτε αυτούς που το επιζητούσαν. Ειδικά αν αποφασισθεί να χωρισθεί το νησί σε δύο οι αντιδράσεις θα είναι και πάλι πολλές, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα. Ο υπουργός κ. Μιχελάκης, υποστηρίζει ότι είναι ανοικτός σε συζητήσεις και θα αποφασίσει αναλόγως.  Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής” η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση με την ΚΕΔΕ, προτείνει τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός δήμων στο σύνολο των μεγάλων νησιών, ανατρέποντας τη βασική φιλοσοφία του “Καλλικράτη” που προέβλεπε τη δημιουργία ενός δήμου σε κάθε νησί. Συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία τεσσάρων δήμων στη Λέσβο, τριών στην Κέρκυρα και δύο – τριών δήμων στα νησιά της Ρόδου, της Σάμου και της Κεφαλλονιάς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συναντά αντιστάσεις από αυτοδιοικητικούς παράγοντες, κυρίως στη Ρόδο και την Κέρκυρα, που διαφωνούν με το “ξήλωμα” – όπως το χαρακτηρίζουν – του “Καλλικράτη”. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί μια δημοτική αρχή να συντονίσει σε ικανοποιητικό βαθμό το έργο των υπηρεσιών σε νησιά με μεγάλη έκταση, όπου για να μετακινηθεί κανείς από τη μία άκρη έως την άλλη χρειάζεται έως και 2 ώρες. Η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις για το “σπάσιμο” και άλλων νησιωτικών και ηπειρωτικών δήμων από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Ν.Δ. οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά των δήμων – μαμούθ από το 2010 που θεσμοθετήθηκε ο “Καλλικράτης”. Σημείο – κλειδί για την αλλαγή των ορίων των δήμων, κυρίως στα νησιά, θα αποτελέσουν τα κριτήρια που θα θέσει το υπουργείο και εκτιμάται ότι θα αφορούν τη γεωγραφική έκταση με βάση τα δημοτικά διαμερίσματα που ισχύουν σήμερα.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες προβλέπεται επίσης η δυνατότητα σε μια δημοτική ενότητα να “αποσχιστεί” από το δήμο όπου ανήκει (εφόσον πρόκειται για δήμο με περισσότερους από 100.000 κατοίκους) και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να ενταχθεί σε όμορο δήμο. Η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί η εθελούσια ένταξη κοινότητας σε ΟΤΑ, και αυτοδιοικητικά στελέχη σημειώνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε όλη την επικράτεια.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Παράλληλα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων, προετοιμάζοντας τη μετακίνηση χιλιάδων εξ αυτών στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς προβλέπει ότι:
– Επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις υπαλλήλων μεταξύ ΟΤΑ, καθώς για πρώτη φορά θα είναι εφικτές οι αποσπάσεις υπαλλήλων μεταξύ δήμων για 2 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο. Μέχρι σήμερα οι αποσπάσεις επιτρέπονταν μόνο για λόγους συνυπηρέτησης με τον/τη σύζυγο.
– Επιτρέπεται επίσης η μετακίνηση προσωπικού για δύο χρόνια μεταξύ υπουργείων, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.
– Δίνεται η δυνατότητα στο δήμαρχο με απόφασή του να μετακινηθεί προσωπικό του δήμου και των ΝΠΔΔ καθώς και των δημοτικών επιχειρήσεων για την κάλυψη αναγκών εντός του ΟΤΑ για 5+5 χρόνια.